2012. október 21., vasárnap

Pilótakeksz és sárgarépatorta - Blogkóstoló, 5. forduló

A Blogkóstoló 5. fordulójára - melynek Hankka a háziasszonya - két receptet is választottam a számomra kisorsolt teller-cake blogból. Mivel épp vendégeket vártunk, sütöttem egy kekszet és egy tortát, mindkettő nagyon ízlett mindenkinek!

Házi pilóta keksz

Hozzávalók:  

A tésztához:
50 dkg liszt
30 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
3 evőkanál kakaópor (keserű)
csipetnyi só
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna

A krémhez:
28 dkg étcsoki
2,5 dl tejszín (főzős)
2 evőkanál kakaópor (keserű)

A kakaó kivételével a tésztát összegyúrjuk, elfelezzük és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport. Kb. fél órára a hűtőbe tesszük. A tejszínt a csokival és a kakaóval összeforraljuk, kihűtjük és a hűtőbe tesszük. (Az a legjobb, ha előtte való nap elkészítjük a krémet.)
A tésztát vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Közepébe bármilyen formát nyomhatunk, csak vigyázzunk, hogy ne vágjuk át a tésztát. 200 fokon 10 percig sütjük.
A krémet kivesszük a hűtőből és keverünk rajta párat, majd a kekszeket összeragasztjuk a krémmel. Fém dobozva téve sokáig eláll.



Svájci sárgarépatorta

Hozzávalók:
22 dkg sárgarépa
24 dkg darált dió (eredetileg 12-12 dkg darált mogyoró és mandula)
5 dkg zsemlemorzsa
5 dkg finomliszt
1 kiskanál sütőpor
6 tojás
20+10 dkg cukor (nálam 15+8 dkg, így is elég édes lett)
1/2 kiskanál őrölt fahéj
1/4 kiskanál őrölt szegfűszeg
2 evőkanál körtepálinka
csipet só

A mázhoz:
20 dkg porcukor
annyi citromlé, hogy sűrűn folyó masszát kapjunk

Egy 25 cm átmérőjű, kerek tortaformát kivajazunk. A répákat finomra reszeljük. A darált diót összevegyítjük a liszttel, zsemlemorzsával és sütőporral.
A tojássárgákat habosra keverjük 15 dkg cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, pálinkával. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a 8 dkg cukorral. Ezt a habot és a diós keveréket váltakozva, óvatosan keverve hozzáadjuk a tojássárgájás keverékhez. Legvégül a reszelt répát keverjük bele.
A tésztát az előkészített formába öntjük és 190 fokon 40 perc alatt - tűpróbás ellenőrzéssel- készre sütjük. A formában langyosra hűtjük, majd egy rácsra borítva hagyjuk kihűlni.

A mázhoz a porcukrot sűrű krémmé keverjük a citromlével. A torta tetejére simítjuk a mázat, hagyva, hogy az oldalain szépen lecsurogjon. Hűtőben rádermesztjük, és ha teljesen megszáradt, akkor tálalhatjuk.




5 megjegyzés:

  1. Csodásak a kekszek, és a torta is gyönyörű lett, nagyon jól néz ki! :) Gondolom, elégedettek voltak a vendégeitek! :)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy sikerült választanod és annak még jobban, hogy sikert arattál velük a vendégeid körében! Nagyon szépen sikerültek! :)))

    VálaszTörlés
  3. Hű, nagyon jól néz ki mindkettő!Formásak a kekszek is, biztos finomak, de nekem a sárgarépa torta a kedvencem.Jó választás volt egyik is, másik is!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, Marisz! Sárgarépatortát most sütöttem először, de az már biztos hogy nem utoljára! :))

    VálaszTörlés