2012. október 28., vasárnap

Karamellás kenyérpuding

Maradék szikkadt kenyér felhasználására kitűnő alternatíva. Limaránál láttam meg régebben, azóta többször is elkészítettem amikor nem tudtam mit kezdeni a száraz kenyérrel.

Hozzávalók:
15+10 dkg kristálycukor
30 dkg kockára vágott száraz kenyér
5-10 dkg vaj (ízlés kérdése)
kb. fél liter tej
3 tojás
csipet só

A kenyérkockákat egy nagyobb tálba tesszük, majd felöntjük a tejjel. Beleszórjuk a 15 dkg cukrot és a csipet sót. Összekeverjük és 4-6 órán át, de akár egész éjszaka is állni hagyjuk, ha a vastagabb kenyérhéj is rajta marad. Egy serpenyőben karamellizáljuk a maradék 10 dkg cukrot. A karamellt - amikor még folyékony - beleöntjük a sütőformába. Belekeverjük a tejes masszába a tojásokat és az olvasztott vajat. Addig a formában kihűl a karamell és bele tudjuk önteni a kenyérmasszánkat. Egy tepsibe állítjuk a formát, köré vizet öntünk. 170-180 fokos sütőben kb. 60 percen keresztül sütjük.
Onnan lehet látni, hogy kész, hogy a közepén is megszilárdul remegősre a tészta és szép barnás színt kap az egész süti.


2 megjegyzés:

  1. Huh, ez aztán jól néz ki! Kár, hogy nem nagyon van nálunk szárazkenyér, mert ha maradna is, abból tuti kenyérgombóc lesz, mert nagyon szereti a család. De nem kell ennek szárazkenyér, lehet kicsit régebbiből is elkészíteni, mert nagyon finomnak tűnik.

    VálaszTörlés
  2. Köszi!:) Lehet hogy félreérthetően fogalmaztam, nem csontszáraz kenyér kell hozzá, hanem mikor már pár napos a kenyér, és frissen kevésbé élvezhető, akkor pl. ilyen kenyérpudingba fel lehet használni.

    VálaszTörlés