Régóta szerettem volna megsütni a gyökérkenyeret, elsőként Nem vagyok mesterszakács receptjét próbáltam ki, de egyszerűsített verzióban. Nagyon ízletes, ropogós héjú kenyerek sültek ki belőle, biztos hogy többször készítem még.
50 dkg kenyérliszt
3,5 dl kézmeleg víz (kb. 36 fokos)
1 csomag szárított élesztő (eredetileg 0,6 dkg friss élesztő)
2 dkg só
A vízben feloldjuk az élesztőt, a liszttel elkeverjük a sót és összeállítjuk a tésztát, dagasztani nem kell. Egy tálba tesszük, fóliával letakarjuk és szobahőmérsékleten 10 órán keresztül hagyjuk kelni.
Liszttel bőven megszórt felületre borítjuk a tésztát, téglalap alakúra kézzel kinyújtjuk és hajtogatjuk. Fentről le, lentről fel, balról jobbra és jobbról balra. Hajtogatás után letakarva hagyjuk pihenni egy órán át. Két részre vágjuk a tésztát és két rudat formázunk belőle, majd párszor megtekerjük és még utoljára kb. egy órán át kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük kb. 220 fokra, a sütő aljába vízzel teli tűzálló edényt teszünk, majd a tésztarudakat óvatosan ráemeljük egy sütőlapra, és ropogós aranybarnára sütjük a kenyérkéket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése