2017. február 11., szombat

Pain paillasse - svájci gyökérkenyér

Régóta szerettem volna megsütni a gyökérkenyeret, elsőként Nem vagyok mesterszakács receptjét próbáltam ki, de egyszerűsített verzióban. Nagyon ízletes, ropogós héjú kenyerek sültek ki belőle, biztos hogy többször készítem még. 

Hozzávalók:
50 dkg kenyérliszt
3,5 dl kézmeleg víz (kb. 36 fokos)
1 csomag szárított élesztő (eredetileg 0,6 dkg friss élesztő)
2 dkg só

A vízben feloldjuk az élesztőt, a liszttel elkeverjük a sót és összeállítjuk a tésztát, dagasztani nem kell. Egy tálba tesszük, fóliával letakarjuk és szobahőmérsékleten 10 órán keresztül hagyjuk kelni. 
Liszttel bőven megszórt felületre borítjuk a tésztát, téglalap alakúra kézzel kinyújtjuk és hajtogatjuk. Fentről le, lentről fel, balról jobbra és jobbról balra. Hajtogatás után letakarva hagyjuk pihenni egy órán át. Két részre vágjuk a tésztát és két rudat formázunk belőle, majd párszor megtekerjük és még utoljára kb. egy órán át kelesztjük. 
A sütőt előmelegítjük kb. 220 fokra, a sütő aljába vízzel teli tűzálló edényt teszünk, majd a tésztarudakat óvatosan ráemeljük egy sütőlapra, és ropogós aranybarnára sütjük a kenyérkéket. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése