45 dkg liszt
5 dkg zabkorpa
25 dkg túró
8 dkg libazsír
2,5 dkg friss élesztő
3 dl langyos tej
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
A tetejére: tojás és szezámmag
Dagasztótálba szitáljuk a lisztet, a közepében kis fészket alakítunk ki.
Beletesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és felöntjük a tejjel.
Hagyjuk, hogy az élesztő 15 perc alatt felfusson. Hozzáadjuk a többi
anyagot, és jól kidagasztjuk. Meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
Lisztezett felületen átgyúrjuk a tésztát, és 30 részre osztjuk. 10
tésztadarabkát gömbbé formázunk, a többiből 25 centis hurkákat sodrunk,
amikből 2-2 darabot összetekerve koszorú formára alakítunk. Sütőpapíros
lemezre rakosgatjuk, ezután mindegyik közepébe 1-1 tésztagömböt teszünk,
majd újabb 30 percig kelesztjük. Megkenjük a felvert tojással, bőven
megszórjuk a szezámmaggal, végül 180 fokos sütőben 25 perc alatt
megsütjük.
Gyönyörűek lettek ezek a zsemlék! Nagyon tetszik a formájuk! :)
VálaszTörlés