2014. március 28., péntek

Diós-almás gyömbérkenyér

Lajos Mari: 66 karácsonyi édesség című könyvében szerepel ez a recept. A dió, az alma, a fahéj és a gyömbér miatt ugyan téli jellegű sütemény, de bármikor készítjük, ugyanolyan finom lesz :), a citromos máz pedig nagyon jól illik hozzá.

Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál fahéj
15 dkg alma (tisztítva mérve)
15 dkg dió
2 cm-es friss gyömbér
1 dl tej
18 dkg cukor
13 dkg vaj
2 tojás

A mázhoz: citromlé, porcukor.
A díszítéshez: fél diószemek.

A vajat habosra keverjük a tojásokkal, belereszeljük a gyömbért. A lisztben elkeverjük a sütőport és a fahéjat. A tejet apránként hozzáadjuk a vajas masszához, aztán a lisztet is belekeverjük. Az almát felkockázzuk, 10 dkg diót pedig apróra vágunk, és a tésztához keverjük. Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyérformába simítjuk és 180 fokon kb. 50 percig sütjük. 
A mázhoz a porcukrot simára és sűrűre keverjük a citromlével, majd ráöntjük a süteményre, az oldalán hagyjuk lefolyni. Végül fél diószemeket nyomunk a még folyós mázba, és hagyjuk egészen megszilárdulni.

1 megjegyzés:

  1. Igazad van, nem kell ehhez feltétlenül karácsonyi hangulat, nekem most is jöhetne reggelire egy pohár tejjel. :)

    VálaszTörlés