2012. június 30., szombat

Tejszínes málnatorta

Igazi hűsítő édesség, amihez a sütőt sem kell bekapcsolni! Benéztem a hűtőbe, találtam 3 dl bontott tejszínt (az Eszterházy tortához csak 2 dl kellett, és a fél literes dobozban ennyi maradt), némi baracklekvárt a befőttes üveg alján, tejfölt és kefírt, valamint málnát. Mind belekerült ebbe a tortába, amellyel szeretnék jelentkezni Verus játékára.

Hozzávalók (kb. 16-17 cm átmérőjű, 7 cm magas tortához):
20 dkg darált keksz
3 dkg vaj
baracklekvár
20 dkg házi krémsajt (jelen esetben lecsepegtetett tejföl és kefír keveréke)
3 dl tejszín
5 dkg porcukor
1,5 teáskanál zselatin
málna
1 csomag piros tortazselé

A darált kekszet a vajjal és baracklekvárral összegyúrjuk és egy tortagyűrűbe nyomkodjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, hozzákeverjük a krémsajtot, a porcukrot és a kevés vízben feloldott zselatint. A krémet a kekszes alapra simítjuk, a málnát a tetejére rakosgatjuk, végül tortazselével bevonjuk. Pár óra hűtés után fogyasztható.





2012. június 27., szerda

Eszterházy torta

Névnapra készítettem ezt a tortát, amelyet Suncika blogján olvastam, aki Citromhabtól kölcsönözte a receptet.
Ők 24 cm-es formában sütötték, de én most 20 cm-es tortát szerettem volna, úgyhogy ennek megfelelően változtattam az arányokon.

Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű, kb. 7 cm magas tortához:

A tésztához:
7 nagyobb (vagy 8 kisebb) tojásfehérje
24 dkg cukor
21 dkg dió
7 dkg liszt

A krémhez:
2,8 dkg kukoricakeményítő
2,8 dl tej
7 dkg cukor
11 dkg darált dió
2 dl tejszín
házi vaníliakivonat
rum ízlés szerint

A díszítéshez:
1 kisebb tojásfehérje
15 dkg porcukor
5 dkg olvasztott étcsokoládé
kevés étolaj

A tésztához a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a liszt és dió keverékét. Sütőpapírral bélelt tortaformában, 180 fokra melegített sütőben hat tortalapot sütünk. A sütési idő 5-10 perc laponként.

A krémhez a kukoricakeményítőből, vaníliakivonatból, cukorból és tejből pudingot főzünk. Ha kihűlt, belekeverjük a diót, a rumot és a keményre vert tejszínt. A lapokat a krémmel megkenve rétegezzük, végül a torta oldalát is bevonjuk.
A mázhoz a tojásfehérjét a porcukorral sűrű habbá verjük és a torta tetejére simítjuk.
Az étcsokoládét az étolajjal gőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk, a torta közepétől indulva egy csigavonalat  rajzolunk a mázra és fogpiszkálóval, ellentétes irányban széthúzgáljuk. A torta oldalát darált dióval díszítjük.



2012. június 24., vasárnap

Túrós sós rudacskák

Könnyen és gyorsan elkészíthető sós rágcsálnivaló, keleszteni sem kell, a túrótól pedig sokáig puha marad.
Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg vaj
15 dkg túró
2 tojás
1 teáskanál só
5 dkg tejföl

A kenéshez: 1 tojás.
A tetejére: szezámmag, lenmag, köménymag.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és fél órára hűtőbe tesszük. 1-2 cm vékonyra nyújtjuk, és rudakat vagy négyzeteket vágunk belőle. A tetejét megkenjük tojással, és tetszés szerint megszórjuk magokkal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.

Forrás: Nosalty, Flóra receptje



2012. június 22., péntek

Epres muffin fehér csokival

Régebben sütöttem ezt a muffint, nálunk sajnos már leérett az eper. A recept Stahl Judit Gyors muffinok című könyvéből származik - némiképp módosítva.

Hozzávalók:
10 dkg olvasztott vaj
10 dkg fehér csokoládé
20 dkg eper
25 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
csipetnyi só
1 dl tej
10 dkg natúr joghurt
10 dkg cukor
1 tojás
házi vaníliakivonat

A fehér csokoládét és az epret feldaraboljuk, az epret összekeverjük egy evőkanál liszttel, amit a megadott mennyiségből veszünk el. A maradék lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fehér csokit összekeverjük.
A tejet, a joghurtot, a cukrot, az olvasztott vajat, a tojást és a vaníliakivonatot kézi habverővel összehabarjuk, majd hozzáöntjük a lisztes keverékhez. Fakanállal összedolgozzuk, a végén pedig belekeverjük az epret is. Muffintepsibe adagoljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük.

2012. június 19., kedd

Szendvicskenyér

Aki kenyeret akar sütni, az kezdje a kályhánál, azaz Limaránál. :) Sok kenyeret és péksüteményt sütöttem már az ő receptjei alapján, de öregtésztát ritkán csinálok, kovásszal pedig alig-alig próbálkoztam eddig. Ezt a szendvicskenyeret azért szeretem, mert se öregtészta, se kovász nem kell hozzá, mégis nagyon finom.

Hozzávalók:
A kovászhoz:
10 dkg liszt
1 dl tej
2 dkg élesztő
kevés cukor

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, majd belekeverjük a lisztet. Galuska sűrűségű tésztát kell kapnunk. 30-40 percig langyos helyen hagyjuk kelni.

A tésztához:
kovász
40 dkg liszt (BL 80)
2 dl tej
2 teáskanál só
4 dkg olvasztott vaj
1 tojássárgája
2 evőkanál tejpor vagy burgonyapehely (nekem egyik sem volt, ezért kihagytam belőle)

Kenyérsütőgéppel tésztát dagasztunk, egy kelesztőtálban duplájára kelesztjük, majd négy darabba vágjuk. A darabokat egyesével hosszú csíkká nyújtjuk és feltekerjük úgy, ahogy a hokkaido kalács formázásánál. Egy hosszúkás kenyérsütőformát sütőpapírral kibélelünk, és belehelyezzük a négy tésztát. Amikor szépen megkeltek, ollóval bevagdossuk mind a négy tészta közepét. A kimaradt tojásfehérjét elkeverjük egy evőkanál vízzel, és a tészta vékonyan megkenjük vele. 200 fokos gőzös sütőben sütjük 10 percig, majd 180 fokon további 25-30 percig. Rácson hagyjuk kihűlni.



2012. június 17., vasárnap

Blogkóstoló 3. - Krémsajtos cékla, tortilla és kapucíner kocka

Jelentkeztem a "Blogkóstoló" nevű játék 3. fordulójára, melynek házigazdája Trollanyu. A játék lényege, hogy a jelentkezők sorsolás útján kapják meg annak a nevét, akinek a blogjáról el kell készíteniük egy ételt. Nekem a Heti menü - Kevés pénzből finomat és változatosat blogról kellett választanom, ami nem is volt olyan egyszerű. A blog végigolvasása után úgy döntöttem, hogy egy menüt állítok össze a nekem tetsző ételek közül, de még így is kimaradtak olyan finomságok, amiket szívesen megkóstolnék. Köszönöm a recepteket!

Előétel - Krémsajtos cékla

Nagyon ízletes, diétázók is fogyaszthatják! Céklát eddig csak savanyúságként ettem, de a jövőben biztos hogy más formában is tányérra kerül.

Hozzávalók:
2 db cékla
5 dkg krémsajt
3 dkg apróra tört dió
1 gerezd fokhagyma
1 tojás
1 evőkanál zabkorpa
só, bors

A céklát meghámozzuk és puhára főzzük, majd félbevágjuk és a belsejét óvatosan kikanalazzuk. A cékladarabokat apróra vágjuk és összekeverjük a krémsajttal, a dióval, a zúzott fokhagymával, a tojással, a zabkorpával és sóval, borssal ízesítjük. A céklákat megtöltjük (az egyik tetejére tettem egy kis camembert sajtot) és előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.



Főétel - Tortilla  (nálam chilis babbal töltve)

Hozzávalók a tortillához:
25 dkg finomliszt
20 dkg kukoricaliszt
2 dl forró víz
1 evőkanál só
9 dkg vaj

A kétféle lisztet és a sót elmorzsoljuk a vajjal, majd apránként hozzágyúrjuk a forró vizet. 10 percig konyharuhával letakarva pihentetjük. 10 gombócra osztjuk, és egyenként nagyon vékonyra nyújtjuk. Fontos, hogy amíg az egyik gombócot nyújtjuk, a többi maradjon letakarva! A tortilla lapok mindkét oldalát száraz serpenyőben megpirítjuk. A megsült lapokat tegyük tányérra, és konyharuhával takarjuk le.
Chilis babbal töltöttem, a tetejét pedig metélőhagymás tejföllel díszítettem.




Desszert - Kapucíner kocka

Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás (nálam 6 tojásfehérje + 5 tojássárgája, mert 1 tojássárgája kellett a krémbe)
6 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor
1 dl olaj
1/2 csomag sütőpor

A krémhez:
2 csomag tejszínes pudingpor
5 dl tej
1 tojás sárgája
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
2 evőkanál kakaópor
házi vaníliakivonat

A csokimázhoz:
3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál porcukor
1 evőkanál olaj
kevés forró víz

A tészta hozzávalóiból piskótatésztát keverünk és 200 fokon kb. 10 percig sütjük. Ha kihűlt, akkor kettévágjuk.
A krémhez a pudingport és a tojássárgáját simára keverjük a tejjel, majd sűrűre főzzük. A margarint a porcukorral kihabosítjuk és hozzáadjuk a kihűlt pudingot. Megfelezzük és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport.
Az egyik piskótalapra rákenjük a fehér krémet, beborítjuk a másik lappal, amelyre rásimítjuk a kakaós krémet.
A mázhoz a kakaóport kikeverjük a porcukorral és az olajjal, valamint annyi vízzel hogy folyékony, jól kenhető masszát kapjunk. Óvatosan bevonjuk vele a sütemény tetejét, és hűtőbe tesszük. (Nekem nem szilárdult meg a máz, de ennek előnye is volt: könnyebben tudtam szeletelni, mintha olvasztott csoki lett volna a tetején.)



2012. június 16., szombat

Kávés-csokis krém grillázzsal - a SAD 6. fordulójára

"Kávét vagy teát?" - kérdezte Chriesi a Süss! Alkoss! Díszíts! 6. fordulója  alkalmából. Nos, én a kávét választottam, egy kis csokival, tejszínnel és whiskey-vel kiegészítve. Diógrillázzsal díszítettem, a kiírás szerint bármit használhatunk, a lényeg hogy ropogjon!

Hozzávalók:

A krémhez:
1 dl tejszín
1 evőkanál cukor
10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál whiskey

3 dkg kukoricakeményítő
3 dl tej
3 evőkanál porcukor
2 evőkanál istant kávé

A tetejére: 2,5 dl tejszín

A díszítéshez:
5 dkg kristálycukor
5 dkg apróra tört dió
4 teáskanál feketekávé

A krémhez a tejszínt felforraljuk a cukorral, ráöntjük az étcsokira és simára keverjük, majd hozzáadjuk a      whiskey-t. A kukoricakeményítőt a kávéval, a porcukorral és a tejjel elkeverjük és sűrűre főzzük. Még melegen belekeverjük a csokis krémet, kelyhekbe adagoljuk és hűtőbe tesszük néhány órára.
Pár óra hűtés után a tejszínt kemény habbá verjük, és a kávés-csokis krém tetejére halmozzuk.
A grillázshoz a kristálycukrot karamellizáljuk, majd ráöntjük a kávét és a diót is hozzáadjuk. Megvárjuk hogy a diót mindenhol bevonja a kávés karamell és kiolajozott tálcára simítjuk. Miután kihűlt, egy zacskóban sodrófával apróra törjük, és a tejszínhab tetejére szórjuk.






2012. június 11., hétfő

Fehércsokis tejberizs - a VKF 49. fordulójára

Arcpirítóan egyszerű étellel nevezek a VKF. 49. fordulójára, melynek témája "Fehér és...". Chriesi olyan ételek receptjét várja, amelyekben a fehér szín dominál, és mellette jelen van egy másik szín is. Én a tejberizst választottam egy kis fehércsokival megbolondítva (azért hogy még "fehérebb" legyen:), és eperszósszal tálaltam.

Hozzávalók:
15 dkg kerek szemű rizs
3 dkg vaj
4 dl tej
3 dl víz
10 dkg fehércsoki

A szószhoz: tetszés szerinti mennyiségű eper villával alaposan összenyomkodva.

A tejet egy edényben felforraljuk, és a darabokra tördelt csokoládét felolvasztjuk benne. A rizst kevés vajon megfuttatjuk, majd állandó keverés mellett kis adagokban hozzáadjuk a vizet és a csokis tejet. Addig főzzük amíg a folyadékot teljesen beszívja a rizs, és megpuhul. Eperszósszal tálaljuk.

Ötlet: innen.



2012. június 8., péntek

Meggyes csokivarázs

Alaprecept Gizitől, sajnos az enyém nem lett olyan szép mint az övé. Az arányokon és az összetevőkön változtattam, pl. nem volt narancsos étcsokim, kakaós keksz helyett kakaós nápolyit tettem bele stb.

Hozzávalók:
10 dkg étcsoki
2 dl tej
20 dkg margarin
15 dkg porcukor
20 dkg darált keksz
20 dkg kakaós nápolyi
kevés rum
kevés házi vaníliakivonat
meggy ízlés szerint
étcsoki a bevonáshoz

A kakaós nápolyit kézzel minél apróbbra tördeljük. A tejet a margarinnal, a porcukorral, a vaníliával és az étcsokival összemelegítjük, és a tűzről levéve hozzáadjuk a rumot. Belekeverjük a nápolyit és a darált kekszet, végül pedig a magozott meggyet.
Egy folpackkal bélelt gyümölcskenyér formába öntjük, a tetejét elsimítjuk. Amikor teljesen megdermedt, tálcára borítjuk, és olvasztott étcsokival bevonjuk a tetejét. A csokoládé megdermedése után óvatosan szeleteljük.

2012. június 5., kedd

Cappuccino torta

Hozzávalók a piskótalaphoz:
6 dkg darált dió (vagy mogyoró)
8 dkg liszt
2 dkg étkezési keményítő
4 tojásfehérje
5 + 5 dkg cukor
8 tojássárgája
házi vaníliakivonat
csipetnyi só

baracklekvár

A kávékrémhez:
1/2 tasak zselatin (vagy 3 lap)
5 evőkanál porcukor
5 evőkanál instant kávé
5 evőkanál kávélikőr
5 dl tejszín

A piskótalaphoz a diót összekeverjük a liszttel és az étkezési keményítővel. A tojásfehérjéket 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, a tojássárgákat a maradék 5 dkg cukorral és a vaníliakivonattal habos krémmé keverjük. Óvatosan beledolgozzuk a habot és a lisztes keveréket. Egy 30x40 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 220 fokon kb. 10 percig sütjük. Nedves, jól kicsavart konyharuhára borítjuk, azonnal lehántjuk róla a sütőpapírt, és egy másik nedves konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

A krémhez a zselatint beáztatjuk 1/2 dl hideg vízbe. Ugyancsak 1/2 dl vizet felforrósítunk a cukorral és a kávéval, lehúzzuk a tűzről, majd a likőrrel együtt a zselatinhoz adjuk és olvadásig keverjük. A tejszínt félkemény habbá verjük, majd a kihűlt kávét hozzáadva kemény habot verünk belőle.

A lekvárral vékonyan megkenjük a piskótalapot, és 6 szabályos, hosszanti csíkra vágjuk fel. A krém kétharmadát a lapokra simítjuk, és az első tésztacsíkot csigavonalban feltekerjük. A többi csíkot folytatólagosan, szorosan a csiga köré tekerjük úgy, hogy minél szabályosabb kerek tortaformát kapjunk. A maradék krémből 2-3 evőkanálnyit csőrős habzsákba szedünk, a többivel bevonjuk a torta oldalát és tetejét, habkártyával díszítjük az oldalát, a tetejére pedig krémrózsákat nyomunk.

Forrás: Lajos Mari - 66 torta






2012. június 3., vasárnap

Kávés karamella "likőr"

Chef Vikinél találtam ezt az alkoholmentes italt, én egy picit több tejjel készítettem. Valóban nagyon finom, és így legalább az is koccinthat, aki nem tud vagy nem szeretne alkoholt fogyasztani.

Hozzávalók (kb. 6 dl-hez):
10 dkg cukor
2 dl habtejszín
0,5 dl főzött kávé
3 dl tej
házi vaníliakivonat
porcukor ízlés szerint

A cukrot kevergetés nélkül, alacsony lángon felolvasztjuk, és ha már szép karamell színű, akkor beleöntjük a tejszínt. A karamell a tejszíntől megkeményedik, de alacsony lángon hagyjuk felolvadni. Hozzáöntjük a kávét, a tejet, a vaníliakivonatot, és ízlés szerint még adhatunk hozzá porcukrot. Jól behűtve kínáljuk!